En bilägare vet hur väl bilen behöver skydd – inte bara för väder, vind och kyla men också på grund av inbrottsrisken. Vill du dra det säkra kortet så ska du bygga ett garage till din bil om du inte redan har ett. Ett garage är inte bara en bostad åt bilen, utan fungerar även som lager till verktyg, cyklar och hobbyartiklar med mera. Läs om regler, tips och riktlinjer här.
Vid garagebygge kan du antingen köpa färdigutformade garagesatser och garageportar från till exempel Portfirmans garageportar som både är säkra och tåliga, alternativt bygga garaget från grunden. Oavsett hur du tänkt gå tillväga, är det viktigt att se över bygglov och andra regelverk så att du inte åker på böter eller förseningar i projektet.
Bygglov – krävs det?
Om du ska bygga ett garage eller en carport, så är det för det mesta krav på bygglov. Vissa riktlinjer finns dock, såsom att garage som understiger 25 kvadratmeter och höjden 4 meter räknas som Attefallshus och är därmed inte anmälningspliktigt. Detta trots att det finns en del småregler som innefattas där också – till exempel att huset inte får ligga närmare grannens tomt än 4,5 meter utan tillstånd från grannen. Ett garage som dock är större än så måste ha ett bygglov för att upprättas. Det ansöker du om hos kommunen. Du kan läsa mer om reglerna hos Boverket och sedan ta ställning.
En anmälan ska dock inte skickas in enskilt utan det tillkommer ritningar och planeringar kring garagebygget som kommunen vill granska. En kontrollplan är ett ytterligare dokument som måste tas med i beräkningen där du tar hänsyn till och beskriver bärigheten, plan på brandskydd och andra säkerhetsåtgärder som bidrar till att garaget är stabilt och skyddat.
Hur ska ditt garage se ut?
Ett garage kan kanske verka som en stor margarinlåda med två portar där bilen körs in, men det är betydligt mer omfattande än så. Det ska exempelvis tilläggsisoleras så att kyla och fukt inte förstör innanmätet. Det måste också vara säkerhetsutrustat med robusta dörrar och gärna ett larm och kameraövervakning om du är mycket rädd om din bil. Du kan också välja mellan ett vanligt garage eller ett dubbelgarage om du har flera bilar eller vill använda hälften av utrymmet till hobbyverkstad eller lagring av bildäck, cyklar och dylikt. Ett mindre garage blir snabbt överfullt, så tänk praktiskt när du står där med din planritning.
Det finns tre huvudtyper av garage:
- Varmgarage
- Kallgarage (skyddar bättre mot rost på bilen)
- Carport
Inbyggt eller fristående garage?
Garage kan antingen vara en del av bostadshuset (sammanbyggt garage) eller en fristående byggnad som man till och med kan bygga en liten lägenhet över att ha som gästrum eller liknande. Båda har sina för- och nackdelar. Med ett sammanbyggt garage får du lättare översikt och du slipper också gå ut när du vill lasta saker in och ut ur bilen. Ett fristående garage anser många dock som snyggare. Det är dessutom praktiskt om du vill hyra ut ett rum eller låta dina bångstyriga tonårsbarn höja musiken utan att du behöver bli störd om kvällarna.